Rodzaje kieliszków. Jaki kieliszek wybrać?
Kieliszków do różnego rodzaju alkoholi jest wiele. Każda osoba, która choć raz organizowała przyjęcie w swoim życiu zastanawiała się jaki kieliszek wybrać, żeby nie było wtopy. Zasada pierwsza jest bardzo prosta - do każdego alkoholu przeznaczony jest inny kieliszek - o innej budowie, pojemności, wysokości nóżki. A zasada druga mówi wprost - złap mnie za nóżkę lub brzuszek. Przy tej zasadzie musimy wiedzieć czy dany alkohol powinien być w dłoni podgrzany czy wręcz przeciwnie, ciepło nie jest wskazane.
Kieliszki do szampana, win musujących i martini.
Kieliszki do szampana i innych win musujących potocznie nazywamy je w branży fletami lub kłosami :) Charakteryzują się małym, wąskim wylotem, który powoduje, że bąbelki wolniej się uwalniają i można je dłużej obserwować. Szkło takie posiada delikatną i dość długą nóżkę, dzięki której możesz trzymać kieliszek w ręce i nie ogrzewać alkoholu. Wśród kieliszków do szampana znajdują się też wyjątki, znajdziemy w nich tzw. kieliszki tulipany, które czasze mają rozszerzone. Natomiast kieliszki do martini mają niską, a zarówno mocno rozkloszowaną czaszę. Często dekorujemy obrzeża cukrem, a do trunku dodajemy oliwkę nabitą na wykałaczkę.
Kieliszki do koniaku i nalewek
Kieliszki do koniaku mają krótkie nóżki, ale pękatą czaszę. Jest to spowodowane tym, że ten trunek wymaga stałego podgrzewania, dlatego też łapie się za czaszę, a nie za nóżkę. Umożliwiają również one odpowiednie nakierowanie aromatów do właściwych partii nosa, ust i podniebienia.
Pamiętając o wysokiej zawartości alkoholu, trunek podawać należy w stosunkowo małych kieliszkach, nie przekraczających 50 ml pojemności. Kieliszki do nalewek mają smukłą i wysoką nóżkę, za którą należy je chwytać. Czasza jest niewielkich rozmiarów i może być różnego kształtu, zaokrąglona lub rozkloszowana. Spożywać należy ją np. w przeciwieństwie do wódki w powolnym tempie, aby poczuć wspaniałe walory smakowe i zapachowe, a te niewątpliwie posiada.
Jak wygląda kieliszek do wody?
Woda to podstawowy napój, po który sięgają wszyscy. Kieliszki do wody powinien być lekko pękaty i osadzony na króciutkiej nóżce. Czasza kieliszka ma zazwyczaj większą pojemność, a jej kształt może być pękaty lub kwadratowy.
Jaki kieliszek wybrać do wina czerwonego, a jaki do białego?
Kieliszki do wina czerwonego zazwyczaj są duże, wysokie i z szeroką czaszą. Powinny być większe i bardziej pękate, niż te do wina białego. Starsze wino jest bogatsze w smak i aromaty, dlatego im starsze wino podajemy tym większą czaszę kieliszka powinniśmy wybrać. Ma to ogromne znaczenie dla uwalnianego aromatu wina i dlatego kieliszek do wina czerwonego musi mieć na jak największej powierzchni styczność z powietrzem.
Kieliszki do wina białego powinny być węższe w czaszy, ponieważ pozwala to bardziej skondensować aromat trunku. Kieliszki powinny mieć czaszę o kształcie tulipana z lekko rozchylonymi krawędziami gdyż wino to nie potrzebuje na swej powierzchni tak dużego kontaktu z powietrzem w celu wydobycia aromatu.
Kieliszki do wódki.
Jeżeli chodzi o kieliszki do wódki to mamy do wyboru dwa rodzaje, kieliszki na nóżce lub popularne shoty. Jeden i drugi rodzaj ma prostą budowę, a pojemność od 25 do 50 ml.
Szklanka do whisky.
Szklanki do whisky i tutaj jest przyjęta zasada, że szklanka taka powinna być szeroka na dole i zwężać się ku górze. Ma to wpływ na uwalnianie aromatów. Dość popularne są też szklanki kwadratowe o grubym dnie, które utrzymuje niską temperaturę po schłodzeniu. Są również kieliszki do whisky. Czasza w tych kieliszkach jest wyprofilowana w ten sam sposób co w szklankach i również ma to wpływ na uwalniany aromat.
Doskonale zdajemy sobie sprawę, że wybór odpowiedniego szkła może przyprawić o zawrót głowy. Jeżeli masz wątpliwość jaki rodzaj wybrać to śmiało możesz do nas napisać. Wśród naszych doradców mamy również osoby, które specjalizują się w tematach szkła i porcelany.